Ο Γιάννης Γαβαλάς, ο Παναγιώτης Μενάρδος και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, τρία από τα μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, μαγείρεψαν για μας με ντόπια υλικά πιάτα με γεύσεις που άντεξαν στο χρόνο.

5' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το χταπόδι

Για τα φασόλια

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι, χωρίς υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του), σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 - 40 λεπτά.
  2. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή ένα πιρούνι.
  3. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια μικρή αντίσταση, είναι έτοιμο.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι και το ελαιόλαδο, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να μαγειρευτούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Παράλληλα, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια και 1 λίτρο νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  6. Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και το ρύζι.
  7. Αν μείνουν αρκετά υγρά, στραγγίζουμε.
  8. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το ψωμί για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το ψωμί με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει από το περιττό λάδι.

«Τηγάνιση»

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Ρίχνουμε τα φασόλια με το ρύζι και το ξίδι.
  3. Ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και αδειάζουμε σε πιατέλα.
  4. Από πάνω βάζουμε το χταπόδι με τη σάλτσα και, αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών