Ο Γιάννης Γαβαλάς, ο Παναγιώτης Μενάρδος και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, τρία από τα μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, μαγείρεψαν για μας με ντόπια υλικά πιάτα με γεύσεις που άντεξαν στο χρόνο.
5'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το χταπόδι
Για τα φασόλια
Διαδικασία
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι, χωρίς υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του), σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 - 40 λεπτά.
- Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή ένα πιρούνι.
- Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια μικρή αντίσταση, είναι έτοιμο.
- Ρίχνουμε το ξίδι και το ελαιόλαδο, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να μαγειρευτούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παράλληλα, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια και 1 λίτρο νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και το ρύζι.
- Αν μείνουν αρκετά υγρά, στραγγίζουμε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το ψωμί για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το ψωμί με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει από το περιττό λάδι.
«Τηγάνιση»
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε τα φασόλια με το ρύζι και το ξίδι.
- Ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και αδειάζουμε σε πιατέλα.
- Από πάνω βάζουμε το χταπόδι με τη σάλτσα και, αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο.