Τη συνταγή αυτή ανακάλυψε η Ασημίνα Μάτεση σε ένα βιβλίο και την προσάρμοσε στα μέτρα της. Είναι ένα τυρόψωμο από αλεύρι καλαμποκιού, με διάφορα μυρωδικά. Ένα «ηλιόλουστο» ψωμί, η χαρά του καλοκαιριού! Θα το απολαύσετε ως σνακ, με ένα ποτήρι κρασί και σαλάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχαςΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχας
20' προετοιμασία
35' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Κομμάτια: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καλαμποκοτυρόψωμο με μυρωδικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°-220°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, το σκληρό αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου (πρέπει να είναι πολύ κρύο) και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας με το αλεύρι και τις άλλες σκόνες, μέχρι να γίνει ένα μείγμα από ψίχουλα.
  5. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τον χυμό λεμονιού και τα αυγά και τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
  7. Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το μαυροκούκι ή το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα (πρέπει να βγει στεγνή).
  9. Αφήνουμε το καλαμποκοτυρόψωμο να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Μυστικά

Ιδανικά, το καλαμποκοτυρόψωμο σερβίρεται ζεστό. Ακόμα και αν περισσέψει, μπορούμε να ζεσταίνουμε κάθε κομμάτι στον φούρνο πριν το σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών