Τη συνταγή αυτή ανακάλυψε η Ασημίνα Μάτεση σε ένα βιβλίο και την προσάρμοσε στα μέτρα της. Είναι ένα τυρόψωμο από αλεύρι καλαμποκιού, με διάφορα μυρωδικά. Ένα «ηλιόλουστο» ψωμί, η χαρά του καλοκαιριού! Θα το απολαύσετε ως σνακ, με ένα ποτήρι κρασί και σαλάτα.
20'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
10'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Κομμάτια: 8-10Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμποκοτυρόψωμο με μυρωδικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°-220°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, το σκληρό αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου (πρέπει να είναι πολύ κρύο) και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας με το αλεύρι και τις άλλες σκόνες, μέχρι να γίνει ένα μείγμα από ψίχουλα.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τον χυμό λεμονιού και τα αυγά και τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
- Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το μαυροκούκι ή το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα (πρέπει να βγει στεγνή).
- Αφήνουμε το καλαμποκοτυρόψωμο να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Μυστικά
Ιδανικά, το καλαμποκοτυρόψωμο σερβίρεται ζεστό. Ακόμα και αν περισσέψει, μπορούμε να ζεσταίνουμε κάθε κομμάτι στον φούρνο πριν το σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.