Τα κανελόνια είναι ακόμη ένας τύπος ζυμαρικών που χρησιμοποιείται στην περιοχή της Καταλονίας. Είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Βαρκελώνης και αποτελεί «διασκευή» του αρχικού πιάτου που έφεραν μαζί τους οι Ιταλοί μετανάστες που ήρθαν στην πόλη τον 19ο αιώνα.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε ένα µεγάλο τηγάνι µε βαρύ πάτο, σε µέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουµε τους κιµάδες, τα συκωτάκια κοτόπουλου (αν βάλουµε), το κρεµµύδι και το πράσο για 10 λεπτά ή µέχρι να πάρουν χρώµα, σπάζοντας τυχόν σβόλους του κιµά µε ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουµε το σέρι, το θυµάρι, την ντοµάτα και τον µισό µαϊντανό, και µαγειρεύουµε για 3 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν τα περισσότερα υγρά. Αλατοπιπερώνουµε και αφήνουµε να κρυώσει. Γεµίζουµε τα κανελόνια µε το µείγµα του κιµά, µε κουτάλι του γλυκού. Βουτυρώνουµε ένα µέτριο πυρέξ και βάζουµε τα γεµισµένα κανελόνια στη σειρά, δίπλα-δίπλα.
  2. Για τη σάλτσα: Λιώνουµε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το αλεύρι και µαγειρεύουµε, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα, για 1-2 λεπτά, µέχρι να πάρει λίγο χρώµα. Βγάζουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα. Ξαναβάζουµε στη φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει αργά, ανακατεύοντας µε σύρµα, για 15 λεπτά ή µέχρι να δέσει. Πασπαλίζουµε µε το µοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Περιχύνουµε µε τη λευκή σάλτσα και σκορπίζουµε τον συµπυκνωµένο χυµό ντοµάτας. Ρίχνουµε από πάνω το τριµµένο τυρί και ψήνουµε στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Γαρνίρουµε µε τον υπόλοιπο µαϊντανό και σερβίρουµε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών