Η συνταγή είναι ρωσική (όπως και το όνομά της: «καπούσκι» σημαίνει «λάχανο») και την έφεραν οι Πόντιοι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στην αχανή ρωσική επικράτεια. Στην ποντιακή κουζίνα, όπου τα στύπα (τουρσιά) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές συντήρησης των νωπών λαχανικών, καθιερώθηκε να ετοιμάζεται με λάχανο τουρσί, και η αλήθεια είναι ότι το πιάτο έτσι αποκτά ιδιαίτερη σπιρτάδα και έξτρα νοστιμιά. Την καπούσκα συναντάμε επίσης στη Θράκη. 
Η συνταγή είναι της Σοφίας Παπαδοπούλου από τον σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»

 

 

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Λάχανο: Αδειάζουμε το λάχανο τουρσί σε ένα λεπτό σουρωτήρι, ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά όση ώρα ετοιμάζεται το κρέας. Αν έχουμε προμηθευτεί λάχανο τουρσί σε κομμάτια και όχι λεπτοκομμένο, το κόβουμε κατά το γούστο μας.
  2. Χοιρινό: Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει, και σοτάρουμε το χοιρινό για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το νερό με τον αραιωμένο πελτέ – θα πρέπει απλώς να καλύψει τα κομμάτια του χοιρινού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ρίχνουμε το λάχανο τουρσί στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι το λάχανο να απορροφήσει και αυτό λίγη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, με ψωμί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών