ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί λαδεροί και σκορδάτοι, με βλίτα και κολοκυθοανθούςΧοχλιοί λαδεροί και σκορδάτοι, με βλίτα και κολοκυθοανθούς

«Είναι λίγοι τώρα πια οι καραβόλοι, πρώτα είχε πολλούς», λέει η κυρία Ντίνα Πράσινου, που οι καραβόλοι, δηλαδή τα σαλιγκάρια, ήταν από τα αγαπημένα της φαγητά. Η προετοιμασία και το καθάρισμά τους είναι μπελαλίδικη υπόθεση, ωστόσο σήμερα πολλά παντοπωλεία, και ιδιαίτερα αυτά με κρητικά προϊόντα, διαθέτουν σαλιγκάρια καθαρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα.

 

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καραβόλοι στιφάδο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και νερό άφθονο που να τα υπερκαλύψει κατά 4-5 εκ. Ρίχνουμε και αλάτι και βράζουμε για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τη μυτερή κορυφή από το κέλυφος του καθενός, ανοίγοντας έτσι μια τρυπούλα. Τους ξεπλένουμε καλά και τους στραγγίζουμε.
  3. Στην καθαρισμένη και στεγνή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  4. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γυαλίσουν καλά.
  5. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, την κανέλα, τις ντομάτες (ή τον πελτέ), το μετρημένο νερό και αλατοπίπερο και αφήνουμε όλα τα υλικά να πάρουν μία βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το στιφάδο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT