ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαριόκες με μελομακάροναΚαριόκες με μελομακάρονα

Αυτές οι καριόκες δεν έχουν σχέση με ό,τι γνωρίζουμε, αφού δεν περιέχουν καν καρύδια. Όμως, τι ακριβώς είναι η καριόκα; Στα ζαχαροπλαστεία πολύ συχνά ήταν το γλυκό που έφτιαχναν με ό,τι μπαγιάτευε. Κέικ και μπισκότα αλέθονταν όλα μαζί, αναμειγνύονταν με σοκολάτα, καρύδια, κανέλα και γαρίφαλο, και όλο αυτό γινόταν η γέμιση για τις καριόκες. Δεν υπάρχει λοιπόν μία συγκεκριμένη συνταγή για καριόκα. Στη δική μας εκδοχή, τις φτιάχνουμε από το μηδέν, ετοιμάζοντας πρώτα μια τραγανή μπισκοτένια ζύμη με βάση το αμύγδαλο. Λείπουν τα έντονα αρώματα μπαχαρικών, ώστε να επικρατεί η γεύση της σοκολάτας, ενώ με τον ανθό αλατιού πετυχαίνουμε μια ωραία αλμυρή κόντρα.

1 ώρα προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ημέρα και 1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 15'

Υλικά

Κομμάτια: 20

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις κουβερτούρες στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια ανομοιογενής, μαλακή και εύθρυπτη ζύμη, σαν ψίχουλα.
  3. Την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε μια λαδόκολλα να γίνει μικρά κομμάτια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
  4. Αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να κρυώσουν και τα τρίβουμε με τα χέρια ή στο μπλέντερ σε χοντρή σκόνη.
  5. Λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει.
  6. Την αποσύρουμε και την ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να χλιαρύνει αρκετά (28°-30° C) και να γίνει πιο γυαλιστερή και ελαφρώς πιο πηχτή.
  7. Αδειάζουμε μέσα σε αυτήν τη σκόνη της ζύμης και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, σε πάχος περίπου 1 εκ. (ή σε ένα ταψάκι), και αφήνουμε να κρυώσει για 1 βράδυ σε δροσερό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο.
  9. Την επόμενη μέρα κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια, στο σχήμα που θέλουμε να έχουν οι καριόκες, π.χ. τετράγωνα ή ρόμβους (τα παραλληλόγραμμα σχήματα είναι προτιμότερα για να μην έχουμε φύρα, αλλά μπορούμε να κάνουμε και στρογγυλά ή μισοφέγγαρα, κόβοντας πρώτα δίσκους και έπειτα κάθε δίσκο στη μέση).
  10. Λιώνουμε τα 500 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της σοκολάτας (στους 30°- 31° C), να δέσει ελαφρώς και να γίνει πιο γυαλιστερή.
  12. Βουτάμε μία μία τις καριόκες στη σοκολάτα και τις ακουμπάμε πάνω σε μια λαδόκολλα.
  13. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου 1 ώρα. Διατηρούνται για περίπου έναν μήνα εκτός ψυγείου, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών