ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ κλασική ιταλική καρμπονάραΗ κλασική ιταλική καρμπονάρα (βίντεο)Αυτή είναι η κλασική συνταγή καρμπονάρας της Ρώμης και πάνω κάτω έτσι την παρασκευάζουν στις περισσότερες τρατορίες όπου φάγαμε. Η διαδικασία σε εμάς μπορεί να φαίνεται κάπως δύσκολη, αλλά οι Ίταλοί έτσι φτιάχνουν όλες σχεδόν τις μακαρονάδες τους και είναι το μυστικό της επιτυχίας τους. Τι δηλαδή; Δεν βράζουν πρώτα τα μακαρόνια και χωριστά τη σάλτσα για να τα ενώσουν στο πιάτο, αλλά τραβούν τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα όσο είναι ακόμα αρκετά αλ ντέντε και τα ρίχνουν μέσα σε ένα τηγάνι στο οποίο έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τη σάλτσα. Κι εκεί προσθέτουν λίγο από το νερό του βρασμού μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να γίνει σαν κρέμα.

15' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για την καρμπονάρα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το γκουαντσιάλε. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι, το γκουαντσιάλε θα τηγανιστεί στο δικό του λίπος.
  2. Είναι έτοιμο μόλις το λίπος γίνει διάφανο και τα κομμάτια του γκουαντσιάλε γίνουν τραγανά.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
  4. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, ώστε να «κρατάνε» αρκετά στο δόντι, να είναι δηλαδή αρκετά αλ ντέντε.
  5. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε 2 κουταλιές από το τριμμένο πεκορίνο και αλατοπιπερώνουμε με μέτρο, γιατί μπορεί το πεκορίνο να είναι ήδη πολύ αλμυρό.
  6. Χτυπάμε το μείγμα με ένα πιρούνι και αμέσως μόλις μαγειρευτούν τα ζυμαρικά (όπως είπαμε, πρέπει να είναι αρκετά αλ ντέντε), τα παίρνουμε με μια τσιμπίδα και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στο τηγάνι με το γκουαντσιάλε σε σβηστή φωτιά.
  7. Προσθέτουμε 1 μικρή κουτάλα της σούπας νερό από το μαγείρεμα των ζυμαρικών και αμέσως ρίχνουμε και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα.
  8. Τα αυγά ψήνονται με τη ζέστη των ζυμαρικών και δημιουργείται μια κρεμώδης σάλτσα.
  9. Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με επιπλέον πεκορίνο και πιπέρι.
  10. Η καρμπονάρα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.

Ένα λευκό, ξηρό, αρωματικό κρασί, όπως Vermentino, ή εναλλακτικά Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών