
1 ώρα και 15'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 35-36 εκ.Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε κασερόπιτα με λιαστές ντομάτες και πολέντα, αρχικά βάζουμε, σε μια μέτρια και βαθιά κατσαρόλα, να ζεσταθεί το γάλα.
- Πριν πάρει βράση, ρίχνουμε πασπαλιστά την πολέντα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2-3 λεπτά, μέχρι η πολέντα να φουσκώσει και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Τραβάμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα τυριά, τις λιαστές ντομάτες, το πιπέρι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε ξανά με διάφανη μεμβράνη, με τον ίδιο τρόπο, και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Ζύμη
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Σε άλλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή και ομοιογενή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Τυλίγουμε την καθεμία με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βγάζουμε τις μπάλες ζύμης από το ψυγείο και αφαιρούμε τις μεμβράνες.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μεγαλύτερη ζύμη σε λεπτό φύλλο, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και κόβουμε τα περισσεύματα που εξέχουν.
- Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο, τη χτυπάμε με το σύρμα για να αφρατέψει και την απλώνουμε στο ταψί πάνω στο φύλλο.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο, μικρότερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο στρογγυλό με διάμετρο όση και του ταψιού και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου και τις στρίβουμε σε στεφάνι, ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φύλλο να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.