30'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Για την «γκρεμολάτα» βασιλικού
Διαδικασία
- Για το κατσικάκι γιουβέτσι με χυλοπίτες και «γκρεμολάτα» βασιλικού, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κατσικιού για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
- Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε σε ευρύχωρο σκεύος για φούρνο, σε μονή στρώση και στριμωχτά το ένα στο άλλο.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μελώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το θυμάρι, την καυτερή πιπερίτσα και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
- Ρίχνουμε και το κρασί και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κατσικάκι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε καυτό νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τις χυλοπίτες μέχρι να ξανθύνουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τις χυλοπίτες ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε καυτό νερό τόσο ώστε να τις καλύψει και φουρνίζουμε ξανά, με ξεσκέπαστο σκεύος.
- Ψήνουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού (περίπου 15 λεπτά), φροντίζοντας να μείνει λίγη σάλτσα που θα την απορροφήσουν οι χυλοπίτες όταν ξεφουρνίσουμε το γιουβέτσι και θα μελώσουν.
«Γκρεμολάτα»
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά με πιρούνι όλα τα υλικά.
- Μοιράζουμε το γιουβέτσι σε πιάτα, περιχύνουμε με την «γκρεμολάτα» βασιλικού και, αν θέλουμε, σκορπίζουμε από πάνω θρυμματισμένη φέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.