30'
προετοιμασία
4 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κατσικάκι με πατάτες και καυτερή πιπεριά από τη νότια Ιταλία, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι το πεπεροντσίνο, 180 ml από το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να αναμειχθούν και να γίνουν μια πυκνή πάστα. Αλείφουμε με την πάστα τo κρέας.
- Στο πιο μεγάλο μας ταψί βάζουμε τις πατάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τις απλώνουμε περιμετρικά του ταψιού, αφήνοντας κενό το κέντρο, όπου τοποθετούμε το κατσίκι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να πάρει χρώμα και να βγάλει στο ταψί μέρος από το (έτσι κι αλλιώς λιγοστό) λίπος του.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C.
- Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τις πατάτες για να αναμειχθούν με το λίπος του κατσικιού.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 1⁄2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
- Αν οι πατάτες είναι ακόμη λίγο σκληρές, φουρνίζουμε για 10-15 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος (έτσι θα πάρουν και ωραίο χρώμα τα υλικά).
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.