καβουρμά ομελέτα και την τρώγανε πολύ πρωί, πριν φύγουν για δουλειά, γιατί τους κράταγε και τους στύλωνε το στομάχι για να αντέξουν τη δύσκολη ημέρα. «Τώρα πια το κάνουμε για μεζέ. Όμως εκείνα τα χρόνια έβγαζαν τον καβουρμά από τα κιούπια που τον φυλούσαν κι άλλοι τον έτρωγαν κρύο με το λίπος του κι άλλοι τον ζέσταιναν και σπούσαν μέσα αυγά. Κάποιοι τον γλύκιζαν στο νερό να ξαρμυρίσει κι ύστερα τον έτρωγαν και σκέτο – ήταν γλυκιά η γεύση του. Τώρα πια έχουμε τους καταψύκτες. Είχαμε άλλες τροφές τότε, άλλες τώρα. Τότε, ό,τι έτρωγαν οι άνθρωποι ήταν δικό τους», θυμάται η κυρία Μαρία, μητέρα της Αμοριανής μαγείρισσας Βαγγελίτσας Ρούσσου που μας έδωσε τη συνταγή.
Τρόπος συντήρησης των παλιών που δεν είχαν ψυγεία. Συνήθως έκαναν τον
15'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 25'
Υλικά
Βάρος: 1 κιλόΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον καβρουμά ρίχνουμε το κρέας σε ένα σουρωτήρι και το πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
- Βάζουμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψάκι γαι να πέφτουν μέσα τα υγρά που θα βγάλει το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Την επομένη, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και την κανέλα.
- Αδειάζουμε το κρέας μαζί με το λάδι και το λίπος του τηγανιού σε βαθύ μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Κλείνουμε καλά το μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.
- Όταν θέλουμε να τον σερβίρουμε, ζεσταίνουμε την ποσότητα του καβουρμά που θέλουμε σε ένα μικρό τηγάνι και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή χτυπάμε αυγά μέχρι να αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τον καβουρμά, για μια νόστιμη ομελέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.