20' προετοιμασία
47' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 37'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ λεμόνι ή πορτοκάλι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Στο τέλος, ενσωματώνουμε και το ελαιόλαδο.
  4. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
  5. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 7 λεπτά, ίσα να κάνει μια κρούστα, και στους 160°-170° C για άλλα 40 λεπτά περίπου.
  6. Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή.
  7. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την άχνη με ελάχιστο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές κολλώδες γλάσο (αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε επιπλέον χυμό, ενώ αν βγει πολύ αραιό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη).
  8. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ με το γλάσο.
  9. Αφήνουμε το κέικ για λίγο στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο, προτού σερβίρουμε.

Μυστικά

Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσετε στο ψυγείο, για να το ψήσετε την επομένη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών