Οι γεύσεις των µπαχαρικών, σε συνδυασµό µε τον φρέσκο µαϊντανό και τον κόλιανδρο, και η ένταση του φρέσκου τσίλι µε τη συνοδεία λεµονιού έχουν ως αποτέλεσµα µια υπέροχη σάλτσα στην οποία θα µαγειρευτούν τα κεφτεδάκια. Με έναν πολυκόφτη µειώνεται κατά πολύ ο χρόνος προετοιµασίας του µείγµατος για τα κεφτεδάκια.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα με μυρωδικά

Διαδικασία

  1. Βάζουµε το κρεµµύδι και τον µαϊντανό στον πολυκόφτη και τα ψιλοκόβουµε. Κόβουµε το ψωµί σε κοµµάτια µε το χέρι, το προσθέτουµε στον πολυκόφτη µαζί µε το αυγό και τα χτυπάµε  ελαφρώς. Προσθέτουµε τον κιµά, το κύµινο, την πάπρικα, µαύρο πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα αναµειγνύουµε µέχρι να γίνουν ένα παχύ µείγµα, µαζεύοντας ανά διαστήµατα τα υλικά από τα  τοιχώµατα του µπολ µε ένα κουτάλι. Εναλλακτικά περνάµε το κρεµµύδι από τον τρίφτη, ψιλοκόβουµε τον µαϊντανό, τρίβουµε το ψωµί και τα προσθέτουµε στον κιµά σε ένα µπολ, όπου έχουµε βάλει και τα αυγά, τα µπαχαρικά και τα καρυκεύµατα. Τα ζυµώνουµε.
  2. Με υγρά χέρια πλάθουµε µπαλάκια σε µέγεθος καρυδιού και τα βάζουµε σε µια πιατέλα. Τα σκεπάζουµε και τα βάζουµε στο ψυγείο µέχρι να τα χρειαστούµε.
  3. Για τη σάλτσα: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε την πάπρικα, τον κουρκουµά, το κύµινο και το τσίλι ή το πιπέρι καγιέν και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Προσθέτουµε τον ζωµό και τον κόλιανδρο (ή τις 2 κουτ. σούπας µαϊντανό αν τον προτιµήσουµε) και τα αφήνουµε να πάρουν βράση.
  4. Προσθέτουµε τα κεφτεδάκια, ανακινώντας το τηγάνι έτσι ώστε να διασκορπιστούν στη σάλτσα. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 40-45 λεπτά. Προσθέτουµε τον µισό µαϊντανό και τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε. Τα αφήνουµε να σιγοβράσουν για 2 λεπτά ακόµα. Αν χρησιµοποιήσουµε λεµόνι τουρσί, το ξεπλένουµε καλά κάτω από τρεχούµενο νερό, αφαιρούµε και πετάµε τη σάρκα και τις λευκές ίνες και κόβουµε τη φλούδα σε λωρίδες. Την προσθέτουµε στα κεφτεδάκια. Τα µεταφέρουµε σε πιατέλα, ρίχνουµε τον υπόλοιπο µαϊντανό και σερβίρουµε µε ξεροψηµένο ψωµί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών