Η ιδέα των ψητών κεφτέδων με μείγμα από γιαούρτι είναι γνωστή στην Ελλάδα, όμως εδώ τα υλικά είναι πιο ελαφριά, πιο μυρωδάτα και η συνταγή απεγκλωβίζεται από τις βαριές υφές της, αποκτώντας θαυμάσια ελαφράδα.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες

Για το μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι

Για τις πικάντικες πίτες

Διαδικασία

  1. Κεφτέδες: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε για 5 λεπτά τους κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα αυγά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κουκουνάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
  2. Πλάθουμε κεφτέδες μετρίου μεγέθους, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς. Ρίχνουμε ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τη στάθμη του να μην ξεπερνά τα 2 εκ. από τον πάτο του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  3. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο ταψί, λαδωμένο.
  4. Πίτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το σουμάκι και τα μυρωδικά και αλείφουμε τις κομμένες πίτες. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150° C, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι + ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω και ανάμεσα στους κεφτέδες και τους ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει. Σερβίρουμε με τις πίτες και ντοματοσαλάτα με ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.
  6. Στο ποτήρι μας: Ξινόμαυρο, Kόκκινο κρασί δεξαμενής παγωμένο, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών