30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4Για τους κεφτέδες
Για το μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι
Για τις πικάντικες πίτες
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου σε μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι και πικάντικες πίτες, σε ένα μπολ ζυμώνουμε για 5 λεπτά τους κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα αυγά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κουκουνάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Πλάθουμε κεφτέδες μετρίου μεγέθους, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τη στάθμη του να μην ξεπερνά τα 2 εκ. από τον πάτο του σκεύους.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο ταψί, λαδωμένο.
Πίτες
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το σουμάκι και τα μυρωδικά και αλείφουμε τις κομμένες πίτες.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150° C, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι και ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω και ανάμεσα στους κεφτέδες και τους ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει.
- Σερβίρουμε με τις πίτες και ντοματοσαλάτα με ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.
Ξινόμαυρο, Kόκκινο κρασί δεξαμενής παγωμένο, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη.