30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Για τους κεφτέδες
Για το μείγμα γιαουρτιού – ξύγαλου
Για τις πικάντικες πίτες
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να φτιάξουμε κεφτέδες τηγανητούς και ψητούς με κρούστα γιαουρτιού και τραγανές πικάντικες πίτες, αρχικά ζυμώνουμε, σε ένα μπολ, για 5 λεπτά τους κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα αυγά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να νοστιμίσει ο κιμάς.
- Πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι, και τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (2 εκ. από τον πάτο του σκεύους) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο ταψί, λαδωμένο.
Πίτες
- Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το λάδι, όλες τις μυρωδιές.
- Έπειτα, αλείφουμε τις κομμένες πίτες.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150° C, για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μείγμα γιαουρτιού + ψήσιμο
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω και ανάμεσα στους κεφτέδες.
- Ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει.
- Σερβίρουμε, τους κεφτέδες, με τις πίτες και ντοματοσαλάτα με ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.
Ξινόμαυρο, κόκκινο κρασί δεξαμενής παγωμένο, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 146.