20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Τεμάχια: για φόρμα κέικ 26 x 10 εκ.Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για το κέικ καρότου, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα αυγά και το μπράντι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Ενώνουμε το μείγμα αλευριού με το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.
- Προσθέτουμε το καρότο με τα υγρά του, τη φέτα με τον δυόσμο και ανακατεύουμε ελαφρώς (δεν θέλουμε να ανακατέψουμε πάρα πολύ, γιατί η ζύμη θα σκληρύνει).
- Για το ψήσιμο του κέικ καρότου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι και μαυροκούκι.
- Αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και μαυροκούκι.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κέικ και να ροδίσει ομοιόμορφα. (Βυθίζουμε ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο - αν βγαίνει καθαρό, σημαίνει ότι το κέικ μας έχει γίνει.)
- Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε το κέικ καρότου με το πετιμέζι (ραίνουμε λίγο τα κομμάτια μας με αυτό), τους σπόρους ροδιού και τον δυόσμο και συνοδεύουμε με τα στικς καρότου και λίγη μαλακή φέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.