ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ καρότου με φέτα και μπαχαρικάΚέικ καρότου με φέτα και μπαχαρικά

(Το σκεύος του κέικ είναι από την Dipno ceramics & το μπολάκι από την spiro ceramics)

45' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ με αποξηραμένα δαμάσκηνα και γλυκό κρασί, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C με αέρα ή στους 180°C με αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
  3. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και το κρασί σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν πουρές, μαζί με το κρασί.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και έπειτα το γιαούρτι μαζί με το αριάνι, αν το βάλουμε.
  5. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά, δοκιμάζοντας στο τέλος με ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ.
  7. Βγάζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
  8. Σερβίρουμε σκέτο και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με 1 ποτήρι κρασί από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για το κέικ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT