1 ώρα
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 12Κέικ
Σοκολατένιο γλάσο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ με κολοκύθα και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα (με χωρητικότητα 2,8 λίτρα). Εκτός από αλεύρι, χρησιμοποιούμε για το αλεύρωμα και λίγο κακάο (έξτρα από αυτό της συνταγής).
- Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να γίνει λείο και απαλό σαν αλοιφή, καθαρίζοντας κάθε τόσο τα τοιχώματα του κάδου.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στο μείγμα που έμεινε στον κάδο ρίχνουμε τον πουρέ κολοκύθας και χτυπάμε λίγο ακόμα, προσθέτοντας την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
- Σταματάμε για λίγο το μίξερ και προσθέτουμε 250 γρ. από το αλεύρι, το 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και το 1/3 κουταλάκι αλάτι.
- Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι (150 γρ.) με το δεύτερο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, το υπόλοιπο 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι και το κακάο.
- Αδειάζουμε το 1/3 από το μείγμα αλευριού-κακάου μέσα στο υπόλοιπο μείγμα του κέικ που είχαμε ξεχωρίσει σε δικό του μπολ.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το μισό αριάνι. Συνεχίζουμε με άλλη μία δόση από το μείγμα αλευριού-κακάου και με το υπόλοιπο αριάνι, και τελειώνουμε με την τρίτη δόση από το αλεύρι με το κακάο.
- Στη φόρμα που προετοιμάσαμε, αδειάζουμε τα δύο μείγματα εναλλάξ. Πρώτα λίγο από το ένα μείγμα και έπειτα λίγο από το άλλο κ.ο.κ., χωρίς να τα ανακατέψουμε.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο ψηλότερο σημείο του κέικ. Αν βγει λερωμένο, συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Βγάζουμε, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαζί με τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και προσθέτουμε στο τέλος το βούτυρο.
- Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και να πήξει.
- Αδειάζουμε το γλάσο πάνω στο εντελώς κρύο κέικ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.