Θεωρείται μία από τις πιο παλιές οθωμανικές συνταγές, προερχόμενη από το γλυκό Keşkūl-ü Fukara, που σημαίνει το «μπολ των φτωχών», των «φουκαράδων», γιατί σερβιριζόταν γενναιόδωρα στους φτωχούς από τους σουλτάνους, για να γιορταστεί κάποια σημαντική πολεμική νίκη. Ή ίδια η λέξη keşkūl, που σημαίνει «μπολ», ήταν αρχικά μια καρύδα κομμένη στη μέση. Και αυτό το γλυκό απαντάται σε πολλές παραλλαγές – άλλες μόνο με αμύγδαλα, άλλες με νιφάδες καρύδας, άλλες με κοπανισμένα φυστίκια Αιγίνης, που δίνουν στην κρέμα πρασινωπό χρώμα και τραγανιστή αίσθηση στο στόμα.
30'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κεσκιούλ, ξεκινάμε αλέθοντας τα ασπρισμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σαν πούδρα. Τη βάζουμε σε ένα μικρό μπολ.
- Με τον ίδιο τρόπο αλέθουμε και τα φυστίκια και βάζουμε την πούδρα σε άλλο μπολ.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από το μείγμα της κατσαρόλας και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε αργά το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
- Προσθέτουμε την πούδρα φιστικιών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως, για περίπου 1 ώρα.
- Μοιράζουμε την κρύα κρέμα σε 4 ατομικά μπολ ή κούπες. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σφίξουν.
- Για να σερβίρουμε, τις πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα φυστίκια και τους σπόρους ροδιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.