Σε ένα αθηναϊκό σπίτι που έχει φιλοξενήσει αμέτρητα τραπεζώματα και που στην κουζίνα του μπλέκονται παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, εξωτικά μπαχάρια και γαλλικές σπεσιαλιτέ τη δοκιμάσαμε αυτή την κις λορέν. Η θεία Σέτη μοιράστηκε τη συνταγή με τον «Γ» στο τεύχος Οι οικοδέσποινες των Αθηνών.
20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 12Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την κις λορέν, σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ομοιογενής, χωρίς να τη δουλέψουμε υπερβολικά, για να μη διαχωριστεί το βούτυρο.
- Αν βγει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Βγάζουμε τη ζύμη, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο 36 εκ.
- Το απλώνουμε μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα με διάμετρο 30 εκ. και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
- Ψήνουμε τη βάση σκέτη, στους 180°C για περίπου 15 λεπτά, και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης, προσέχοντας να διαλυθεί το αλεύρι και να μη μείνουν σβόλοι.
- Απλώνουμε τη γέμιση στην ψημένη βάση της τάρτας και ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι).
- Στο τέλος τη βάζουμε σε καυτό γκριλ, στους 200°C, να γκρατιναριστεί για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
- Αν θέλουμε, σοτάρουμε το μπέικον και το απλώνουμε από πάνω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.