20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον κοκκινιστό κόκορα πλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα.
- Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε σε δόσεις τα κομμάτια του κόκορα, για περίπου 5 λεπτά την κάθε δόση, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βάζουμε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν απαλά.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το κρασί.
- Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα.
- Τον σερβίρουμε με μακαρόνια χοντρά με τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Στο ποτήρι μας: Μια Μανδηλαριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.