Είναι από τα γλυκά κουταλιού που είναι απείρως πιο απολαυστικά όταν η σάρκα τους παραμένει τραγανή και κρουστή. Γι’ αυτό συνηθίζεται να τα βυθίζουμε για λίγο διάστημα σε ασβεστόνερο *. Έτσι, γίνονται τρυφερά μεν στο εσωτερικό τους, με λεπτή κρυσταλλένια κρούστα εξωτερικά και σαρκώδη υφή. Κάτι ανάλογο κάνουμε και με το γλυκό καρπούζι. Ωστόσο, το ασβεστόνερο δεν είναι υποχρεωτικό στάδιο και μπορούμε να το παραλείψουμε αν δεν μας ενδιαφέρει τόσο η υφή.
Υλικά
Μερίδες: 6Σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη κολοκύθα γλυκό, ξεκινάμε αποκόβοντας με μαχαίρι τις φλούδες από τη σάρκα κάθε φέτας κολοκύθας και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια.
- Τα στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς και ρηχής κατσαρόλας.
- Κόβουμε τη σάρκα σε μπαστουνάκια του 1 εκ. και τα στρώνουμε πάνω στις φλούδες. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε κατά μέρος για 24 ώρες.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε όλα τα μπαχαρικά.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά την κρέμα γάλακτος με την κανέλα.
- Στραγγίζουμε όλα τα κομμάτια κολοκύθας (και τις φλούδες) από το λιγοστό σιρόπι τους και τις τακτοποιούμε όμορφα σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με το ταχίνι.
- Ρίχνουμε εδώ κι εκεί κουταλιές από τη σάλτσα κανέλας, σκορπίζουμε τα κοπανισμένα καρύδια και σερβίρουμε.
Μυστικά
Με ασβεστόνερο * Θα χρειαστούμε 150 γρ. «σβησμένο ασβέστη», που θα αναζητήσουμε σε καταστήματα με υλικά οικοδομών (ή σε χρωματοπωλεία και καταστήματα σιδηρικών), διευκρινίζοντας οπωσδήποτε πως πρόκειται για χρήση στην κουζίνα και τονίζοντας πως θέλουμε «σβησμένο ασβέστη». Τον ρίχνουμε σε έναν καθαρό κουβά και προσθέτουμε 10 λίτρα νερό. Αφήνουμε το μείγμα όλο το βράδυ, ώστε ο ασβέστης να κατακαθίσει στον πάτο του δοχείου. Την επόμενη ημέρα, με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη λεπτή λευκή κρούστα σαν φιλμ από την επιφάνεια του νερού. Με μια κουτάλα παίρνουμε 3 λίτρα από το νερό του κουβά, προσέχοντας να μην ανακινηθεί το ίζημα. Ρίχνουμε το νερό αυτό σε ένα μεγάλο μπολ. Πετάμε όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο του κουβά. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα όπως περιγράφουμε στη συνταγή. Βάζουμε τα κομμάτια μέσα στο ασβεστόνερο του μπολ και τα αφήνουμε για 24 ώρες. Έπειτα, τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά, κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.