10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για την ψητή κολοκύθα στο φούρνο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, το πετιμέζι, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο.
  3. Ρίχνουμε την κίτρινη κολοκύθα και το τυρί και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  4. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί (που ιδανικά να χωράει την κολοκύθα ακριβώς), αδειάζουμε το μείγμα κολοκύθας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  6. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και η κολοκύθα και το τυρί.
  7. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με αυγά μάτια με απάκι ή προσούτο.

Μυστικά

Στην αγορά θα βρούμε κολοκύθες με καρπούς επιμήκεις, κυλινδρικούς ή αχλαδόμορφους, με επιδερμίδα πορτοκαλί και σάρκα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί. Επίσης, κολοκύθες σφαιρικού σχήματος με επιδερμίδα διάφορων χρωμάτων (πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, λευκό), με ή χωρίς αυλακώσεις, και σάρκα από πορτοκαλοκίτρινο έως ανοιχτό κόκκινο. Κυκλοφορούν επίσης κολοκύθες σε μικρό μέγεθος (baby), ενώ σε πολλά σούπερ μάρκετ θα βρούμε «σκαφάκια» με κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια, ό,τι πρέπει για κολοκυθομαγειρέματα χωρίς κόπο. Όλες οι κολοκύθες, ανεξαρτήτως χρώματος σάρκας, κάνουν για αλμυρά και για γλυκά. Ενας εμπειρικός κανόνας λέει πως όσο βαθαίνει το χρώμα της κολοκύθας τόσο πιο γλυκιά είναι – και άρα καταλληλότερη για ζαχαροπλαστική χρήση.

Στο ποτήρι μας ένα λευκό of dry αρωματικό κρασί, περασμένο ελάχιστα από βαρέλι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών