Το μελίχλωρο παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Λήμνο από αιγοπρόβειο γάλα και είναι από τα τυριά που αναμένουν την κατοχύρωση ΠΟΠ.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 5-6Για τη γέμιση
Για το ψήσιμο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου Κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού.
- Την ψιλοκόβουμε σε βαθύ μπολ.
- Τακτοποιούμε τα κελύφη των κολοκυθιών σε βαθύ ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
Γέμιση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κουκουνά- ρια και τον κιμά και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τη σάρκα κολοκυθιού.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Γεμιστά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Γεμίζουμε μέχρι πάνω τα κολοκύθια με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
- Ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες με 200 ml ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα κολοκύθια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας : Κλασικά ροζέ! Από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.