ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓεμιστοί κολοκυθοανθοί, με μυρωδάτο αυγολέμονο γιαουρτιούΓεμιστοί κολοκυθοανθοί, με μυρωδάτο αυγολέμονο γιαουρτιού Τα λουλούδια των κολοκυθιών στην εποχή τους τα γεμίζουν οι νησιώτες με ρύζι ή τυρί, τα τηγανίζουν ή τα μαγειρεύουν στην κατσαρόλα. Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα ολόγλυκο λαδερό με ρύζι, ενισχυμένο με μια πικάντικη τζούρα ΠΟΠ τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου, μας έδωσαν ο Νάσος Καρανικόλας και ο Αντώνης Δούκας, μάγειρας και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του αστικού καφενέ Ελληνικόν στη Σύρο.

45' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κολοκυθανθούς γεμιστούς, αρχικά σοτάρουμε, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, στο ελαιόλαδο όλα τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, και τον μαραθόσπορο για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γυαλίσει παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον άνηθο, το Σαν Μιχάλη, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Πλένουμε καλά τους κολοκυθανθούς με τρεχούμενο κρύο νερό.
  5. Αφαιρούμε τη φύτρα, δηλαδή έναν κοκκινωπό «αστερία» που βρίσκεται στον πάτο του εσωτερικού κάθε ανθού.
  6. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε επίσης το χοντρό αγκαθωτό τμήμα από την πράσινη βάση εξωτερικά κάθε ανθού, με προσοχή για να μην τους τρυπήσουμε.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους ανθούς με το μείγμα ρυζιού μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
  8. Κλείνουμε τις άκρες από τα πέταλα για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  9. Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε τους ανθούς σε μία ή δύο στρώσεις (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους), ακτινωτά, δηλαδή με τις άκρες των ανθών προς τα τοιχώματα της κατσαρόλας και τις βάσεις τους προς το κέντρο της (με τον τρόπο αυτό δεν θα ανοίξουν κατά το μαγείρεμα).
  10. Περιχύνουμε με 700 ml νερό. Σκεπάζουμε τους ανθούς με ένα πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας και τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά.
  11. Σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το πιάτο.
  13. Περιχύνουμε με άφθονο χυμό λεμονιού και σείουμε το σκεύος για να απλωθεί παντού.
  14. Σερβίρουμε τους ανθούς ζεστούς ή χλιαρούς.

Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT