Παλιά το έφτιαχναν με το ξερό (λιαστό) χταπόδι, όπως μας εξηγεί η κυρία Λίνα Παπαστεργίου εμείς τα φτιάχνουμε με νωπό χταπόδι, αφού λιαστό δεν υπάρχει πια στην αγορά.Τα λιαστά χταπόδια άλλοτε συνηθίζονταν πολύ. Τα πουλούσαν στα μπακάλικα, τυλιγμένα σαν κουβάρια, με την κουκούλα τους. Πριν τα μαγειρέψουν, τα έβαζαν σε νερό να μαλακώσουν.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚολοκυθολούλουδα γεμιστά, αργοψημένα στον φούρνοΚολοκυθολούλουδα γεμιστά, αργοψημένα στον φούρνο

30' προετοιμασία
12' μαγείρεμα
Σύνολο: 42'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τα κολοκυθολούλουδα γεμιστά με χταπόδι, με προσοχή σπάμε και αφαιρούμε το σκληρό μέρος που υπάρχει στη βάση του εσωτερικού των λουλουδιών. Στη συνέχεια τα πλένουμε καλά, προσέχοντας η βρύση να μην έχει δυνατή ροή, γιατί μπορεί να τα διαλύσει. Τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα για να στραγγίξουν και να μην κλείσουν.
  2. Κόβουμε το χταπόδι σε όσο λεπτότερες φέτες μπορούμε, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το ρύζι, τον μισό χυμό ντομάτας, το μισό ελαιόλαδο, πιπέρι και λίγο αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε προσεκτικά τα λουλούδια, χωρίς να τα πιέζουμε πολύ, για να δώσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί.
  4. Τα αραδιάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα που να τα χωράει σχεδόν ακριβώς, σε μονή στρώση. Τα περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 100 ml νερό και αλατίζουμε ελαφρά.
  5. Τα βάζουμε να βράσουν και, μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγομαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, οπότε θα μείνουν με τη σάλτσα τους. Το χταπόδι βγάζει ένα κόκκινο-καφετί χρώμα, που θα σκουρύνει τη σάλτσα ντομάτας.

Ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο, που αναζητεί ένα ιδιαίτερο κρασί όπως ροζέ από Μαυροτράγανο ίσως.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών