40' προετοιμασία
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τη κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα, σε να μπολ βάζουμε τα 250 γρ. νερό, το κρασί και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία νύχτα.
  2. Την επομένη προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  3. Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα 100 γρ. ζάχαρη με τα 100 γρ. νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  4. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, τον ανοίγουμε και παίρνουμε τα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον λοβό.
  5. Αφήνουμε το σιρόπι για τη κομπόστα να βράσει για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός) και τότε προσθέτουμε και τα αχλάδια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν, ρίχνοντας προς το τέλος και το λεμόνι.
  6. Αποσύρουμε, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Σερβίρουμε την κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα σε μπολ και αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών