Ηπειρώτικη συνταγή, με ρουστίκ αρχοντιά, ιδανική για το γιορτινό τραπέζι!

40' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ.

Διαδικασία

  1. Ξεψαχνίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Λιώνουμε 50 γρ. από το πρόβειο βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για σχεδόν 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το ρύζι και τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να καλύψει τα υλικά (τα 400 ml είναι αρκετά, αλλιώς συμπληρώνουμε με λίγο καυτό ζωμό ακόμη ή με νερό). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη φέτα και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  2. Πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε το υπόλοιπο πρόβειο βούτυρο και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 32 εκ. Στρώνουμε στο ταψί 3 χωριάτικα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, και απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα. Την καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να κλείσουμε τη γέμιση, χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, όχι καυτή.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών