1 ώρα
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.Για τα φύλλα
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Φύλλα
- Για να φτιάξουμε κοτόπιτα με ρύζι, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το αλάτι.
- Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σχεδόν όλο το νερό.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια τραχιά ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Αν είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό.
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και να τις δώσει ελαφρώς λιπαρή υφή και όψη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι το νερό να μείνει τελείως διαυγές.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και αλάτι.
- Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Προσέχουμε τα μπούτια να είναι πάντα καλυμμένα με το νερό και, αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
- Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο στραγγίζουμε τα μπούτια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο, μέχρι να γίνουν χλιαρά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και μετράμε περίπου 1.000 ml.
- Τα ρίχνουμε στην καλά καθαρισμένη κατσαρόλα και βράζουμε εκεί το ρύζι για 5 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.
- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ξεψαχνίζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου (πετάμε κόκαλα και δέρμα) και κόβουμε το ψαχνό σε κομμάτια-μπουκιές.
- Τα προσθέτουμε στο μπολ με το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε και με διάμετρο μεγαλύτερη από του ταψιού.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε εκεί το φύλλο, με τις άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
- Στρώνουμε πάνω του τη μισή γέμιση και τη ραντίζουμε με το μισό μετρημένο βούτυρο.
- Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο, όπως το πρώτο, σκεπάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε πάνω του την υπόλοιπη γέμιση την οποία ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Τέλος, ανοίγουμε το τρίτο κομμάτι ζύμης και το στρώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας τη γέμιση.
- Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων που εξέχουν και στριμώχνουμε τις άκρες τους γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού.
- Αλείφουμε την πίτα με λιωμένο βούτυρο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί και το κάτω φύλλο.
- Την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε, την κοτόπιτα με ρύζι, κομμένη σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.