30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-7Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με μελιτζάνες, ντομάτα και καλαθάκι Λήμνου σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις 3 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και άφθονο νερό και τις αφήνουμε για 30 λεπτά.
- Τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε ελαφρώς και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.
Σάλτσα
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τoν δυόσμο.
Κοτόπουλο
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το λάδι και σοτάρουμε σε δόσεις το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε σε σκεύος και το αλατοπιπερώνουμε.
Μελιτζάνες
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε στον πάτο ενός μέτριου ταψιού λίγη από τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με λίγο από το τυρί και βάζουμε από πάνω μία στρώση μελιτζάνες.
- Σκορπίζουμε λίγο δυόσμο και απλώνουμε το 1/3 από τα φιλέτα κοτόπουλου.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας μία στρώση σάλτσα, τυρί, μελιτζάνα, δυόσμο και κοτόπουλο άλλες δύο φορές.
- Τέλος, απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη σάλτσα, σκορπίζουμε ομοιόμορφα το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 222.