Μπορεί το απλό κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας κυριακάτικα φαγητά, αλλά είναι και ένας καμβάς για τις δικές μας προσθήκες.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, κεφαλοτύρι και χυμούς εσπεριδοειδών, ξεκινάμε και σε μεγάλο, ευρύχωρο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε, κάνοντάς τους μασάζ με τα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή για όλο το βράδυ, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά, ώστε να έρθει το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το μείγμα του πολυκόφτη και τις ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μισογίνουν οι πατάτες.
- Ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και τακτοποιούμε εκεί τα κομμάτια του κοτόπουλου (χωρίς να τα σκουπίσουμε από τη μαρινάδα τους) και το κεφαλοτύρι.
- Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε με ξεσκέπαστο ταψί για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει κι αυτό και οι πατάτες, και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μοιράζουμε σε πιάτα.
- Σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα το ξύσμα λάιμ και τα φύλλα ρίγανης και δυόσμου και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι ξερό και παξιμαδάκια χαρουπιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.