Το μαγειρευτό και σαλτσάτο tikka masala, αν και είναι ένα από τα διασημότερα ινδικά πιάτα ανά τον πλανήτη, στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς ινδικό, αλλά μια έμπνευση που ταίριαζε περισσότερο στο βρετανικό γούστο. Στην ουσία είναι το μαριναρισμένο κοτόπουλο tikka που, αντί να ψηθεί στον φούρνο tandoori, μαγειρεύεται σε πλούσια σάλτσα με βάση την κρέμα γάλακτος (ή γάλα καρύδας, για έξτρα άρωμα και πιο ελαφρύ αποτέλεσμα).

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα tikka masala

Διαδικασία

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  2. Ρίχνουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, το γκαράμ μασαλά και τον κουρκουμά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  3. Σβήνουμε με την ντομάτα, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε και τα κάσιους και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά,(να μη μελώσει ιδιαίτερα η ντομάτα).
  4. Αποσύρουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το κομμένο κοτόπουλο για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
  5. Προσθέτουμε το γαρίφαλο και το καρδάμωμο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.
  6. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο (ή τον δυόσμο). Συνοδεύουμε με αρωματικό πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών