ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο διάσημο ινδικό butter chicken (Μurgh makhani, αλλιώς, κοτόπουλο με βούτυρο)Το διάσημο ινδικό butter chicken (Μurgh makhani, αλλιώς, κοτόπουλο με βούτυρο)
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 2

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κοτόπουλο tikka tandoori, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ τα κομμάτια κοτόπουλου και το περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
  2. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το γιαούρτι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το κοτόπουλο να καλυφθεί τελείως με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 6 μέχρι και 48 ώρες– όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.
  4. Όταν το κοτόπουλο μαριναριστεί, το περνάμε σε σούβλες, χωρίς να το σκουπίσουμε από τη μαρινάδα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε τον φούρνο.
  7. Βάζουμε το κοτόπουλο στη σχάρα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 20 λεπτά. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  8. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί τελείως (δοκιμάζουμε μπήγοντας μια τσιμπίδα σε ένα κομμάτι – οι χυμοί του πρέπει να βγαίνουν καθαροί) και να ροδίσει το μείγμα ταντούρι. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Μυστικά

*Συνταγή για το garam masala 6-8 κάψουλες πράσινο καρδάμωμο (τις σπάμε και παίρνουμε μόνο τα σποράκια) 2 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου 1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου 1 κουτ. σούπας κόκκοι μαύρου πιπεριού 1 κουτ. γλυκού (4 γρ.) ολόκληρα γαρίφαλα 1 κουτ. γλυκού (4 γρ.) μαραθόσπορος 1 ξυλάκι κανέλας 1/2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος 1/2 κουτ. γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Μεταφέρουμε σε μύλο μπαχαρικών και αλέθουμε σε λεπτή σκόνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών