30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6Για το αυγολέμονο
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Αλατίζουμε το κοτόπουλο.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο και νερό τόσο που να το υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να ξεκολλάει το κρέας από τα κόκαλα.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε το σκόρδο και την ντομάτα.
- Σουρώνουμε το ζωμό και μετράμε περίπου 1.500 ml, που θα χρειαστούμε για τη σούπα.
- Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ζωμό και τον ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε σταδιακά, με μια κουτάλα της σούπας, ζωμό από την κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.
- Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο ζωμό και να δέσει η σούπα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αν θέλουμε, χτυπάμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ για να αφρίσει.
Σερβίρισμα
- Αφαιρούμε τα κόκαλα και την πέτσα από το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Κόβουμε τα καρότα και το σέλερι σε μέτριες ροδέλες και τα τακτοποιούμε δίπλα στο κοτόπουλο.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα και σερβίρουμε.