Στην Κεφαλονιά αυτό το φαγητό το ονομάζουν κουνέλι σάρτσα ή σοφιγάδο ή στιφάδο. Είναι στην ουσία ένα κοκκινιστό με παχιά κόκκινη σάλτσα (σάρτσα, κατά το επτανησιακό ιδίωμα) φτιαγμένη με σπάταλο σκόρδο και ζάχαρη και με μπόλικο ξίδι ή πιο συχνά λεμόνι. Αυτός είναι ο κεφαλονίτικος τρόπος για το κοκκινιστό, που η γεύση του είναι ηλεκτρίζουσα και ξεχωριστή, λόγω της σπιρτάδας και της οξύτητάς της. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του κεφαλονίτικου κοκκινιστού είναι το μαρινάρισμα του κρέατος αποβραδίς με σκόρδα, κρασί, ξίδι και καρυκεύματα, κάτι που δίνει επιπλέον βάθος και νοστιμιά. Συχνά το φαγητό αυτό το συναντάμε στην Κεφαλονιά και με την ονομασία «στιφάδο», το οποίο, κόντρα σε αυτό που ξέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα γι’ αυτή τη συνταγή, δεν περιέχει μικρά κρεμμυδάκια, αλλά πολλά πολλά σκόρδα. Κατά το σύνηθες, το σερβίρουν με χοντρά μακαρόνια, πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή το κάνουν γιουβέτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Λιωτό» σαμοθρακιώτικο (κατσίκι μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια)«Λιωτό» σαμοθρακιώτικο (κατσίκι μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ σιόρα Κατερίνα μάς μυεί στη συναρπαστική κουζίνα της ΚεφαλονιάςΗ σιόρα Κατερίνα μάς μυεί στη συναρπαστική κουζίνα της Κεφαλονιάς
20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη μαρινάδα

Για το γιουβέτσι

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για το στιφάδο της Κεφαλονιάς, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη μαρινάδα για το κουνέλι. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κρασί, το ξίδι, 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την κανέλα και το μπούκοβο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, για να καλυφθούν με το μείγμα.
  2. Σκεπάζουμε το δοχείο, το βάζουμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε το κουνέλι για όλο το βράδυ.

Γιουβέτσι

  1. Την επόμενη μέρα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 60 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον πελτέ για 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  2. Στραγγίζουμε το κουνέλι από τη μαρινάδα και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
  3. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  4. Ρίχνουμε τη μαρινάδα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά με κλειστήκατσαρόλα.
  6. Προσθέτουμε το κριθαράκι και 400 ml ζεστό νερό, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου.
  7. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να μη στεγνώσει το κριθαράκι, το οποίο πρέπει να είναι μελωμένο και σχετικά ζουμερό και το κουνέλι να έχει μαλακώσει καλά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το στιφάδο γιουβέτσι με τριμμένο τυρί.

Μαυροδάφνη φυσικά! Μαύρο από την οινοποιία Πετρακόπουλου, Eclipse Gentilini, Μαυροδάφνη Κτήμα Φοίβος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Άρθρα και Συνταγές με Κουνέλι

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών