Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Σμύρνης ήταν ανοιχτό στις επιρροές της Δυτικής Ευρώπης, τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στις μαγειρικές. Σε αυτή τη συνταγή οι επιρροές είναι ολοφάνερες. Δεν καταφέραμε να βρούμε ιστορικές ή λαογραφικές αναφορές για τη χρήση τυριών όπως η παρμεζάνα. Πιθανότατα πρόκειται για ρετσέτα που πέρασε στα συνταγολόγια των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Ιταλούς που ζούσαν εκεί.

20' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για το κουνουπίδι πανέ με παρμεζάνα, χωρίζουμε ένα μεγάλο κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 4 αυγά με αλατοπίπερο, σε άλλο βάζουμε 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και σε τρίτο 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 100 γρ. βούτυρο αγελάδος και 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. «Περνάμε» κάθε μπουκετάκι κουνουπιδιού πρώτα από το αυγό, μετά από την παρμεζάνα και στο τέλος από τη φρυγανιά, μέχρι να καλυφθεί καλά. Τινάζουμε να φύγουν τα περιττά και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  6. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Τακτοποιούμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. Υπολογίζουμε δύο μπουκετάκια για κάθε άτομο.

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών