10'
προετοιμασία
30'
αναμονή
Σύνολο: 40'
Υλικά
Υλικά (για 1 κιλό ψάρι)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κουρκούτι για μπακαλιάρο με μπίρα και πετιμέζι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με το σύρμα, το νερό, την μπίρα, τη μαγιά και το πετιμέζι να ομογενοποιηθούν.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
- Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμένο με μεμβράνη για 15 λεπτά.
- Για να τηγανίσουμε σωστά τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο πρέπει να βάλουμε περίπου 1½-2 λίτρα λάδι σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι και να το αφήσουμε να κάψει καλά. Δεν τηγανίζουμε πολλά κομμάτια μαζί γιατί έτσι θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και ο μπακαλιάρος θα ρουφήξει λάδι.
- Αλευρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, τα τινάζουμε, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσουν.
- Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Μυστικά
- Η προσθήκη μαγιάς στο μείγμα δίνει μια ωραία ψωμένια νοστιμιά στο κουρκούτι.
- Με το πετιμέζι, το μείγμα νοστιμίζει πολύ χωρίς να γλυκίζει ιδιαίτερα. Μην το φοβηθείτε. Επίσης, το πετιμέζι βοηθά το κουρκούτι να γίνει έξτρα τραγανό.