Ο γαλακτοκόμος Ιωάννης Λιάμπεης στο έργο του «Γαλακτοκομία και τυροκομία μετά εικόνων» (1899) σημειώνει μεταξύ άλλων για την κοπανιστή «ο τυρός ούτος έχει γεύσιν δριμείαν και πιπερίζουσαν, ως εκ των ιδιοτήτων δε τούτων θεωρείται ορεκτικό έδεσμα…».

10' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψάκι 20 εκ.

Για τη γέμιση 

Για το άλειμμα 

Διαδικασία

  1. Γέμιση: Σε ένα σκεύος με βαρύ πάτο σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια στο βούτυρο και στο λαδι για 15 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε 150 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, για περίπου 30 λεπτά.
  3. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  5. ΠίταΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο.
  7. Κόβουμε το φύλλο 2 εκ.
  8. από το χείλος του ταψιού.
  9. Προσθέτουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με το κουτάλι.
  10. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε 1 εκ.
  11. από το χείλος.
  12. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα κορδόνι περιμετρικά στο ταψί.
  13. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
  14. Κάνουμε 3 - 4 χαρακιές απαλά στο επάνω φύλλο και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει και από κάτω.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών