Είναι το επίσημο φαγητό της Μεσαναγρού, χωριού στα νότια της Ρόδου, και πήρε το όνομά του από την τσούκα, δηλαδή το πήλινο τσουκάλι όπου έψηναν παλιότερα το φαγητό: το φούρνιζαν από το βράδυ του Σαββάτου και το σιγο-έψηναν όλο το βράδυ, με ξεσκέπαστο τσουκάλι, για να αποκτήσει τραγανή κρούστα και να σερβιριστεί το μεσημέρι της Κυριακής. Τη συνταγή μάς έδωσαν ο Γιώργος Τρουμούχης και ο Κώστας Καψανάκης, συγγραφείς του βιβλίου Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου (Κάπα Εκδοτική, 2014).
15'
προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τσούκα (κρέας ψημένο με ντομάτα και δημητριακά), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160- 170°C.
- Σε μια ευρύχωρη γάστρα, κατά προτίμηση κεραμική, βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Φροντίζουμε τα δημητριακά να είναι πλήρως καλυμμένα με το υγρό, αλλιώς συμπληρώνουμε λίγο ακόμη νερό.
- Ψήνουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να σωθούν τα υγρά και το φαγητό να εμφανίσει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε και σπάμε με ένα κουτάλι την κρούστα σε κομμάτια. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα μαζί με κομμάτια της κρούστας.
Μια αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.