Όταν έκαναν χοιροσφάγια στα σπίτια, οι Κώοι μαγείρευαν αυτό το φαγητό με τις «εμπουκιές». Έτσι λένε το χοιρινό που φυλάσσουν σε κιούπια, μέσα στο λίπος του, όπως ο καβουρμάς ή το μανιάτικο σύγλινο. Το φτιάχνουμε όμως και με φρέσκο χοιρινό ή με μοσχάρι. Συνηθίζεται όλο το χρόνο: το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα, τον χειμώνα με πελτέ.

15' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κρέας με τα ρεβύθια στον φούρνο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια με άφθονο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το κρέας, το κρεμμύδι, την ντομάτα και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 250 ml ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να βράζουν.
  5. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε τα ρεβύθια και ζεστό νερό τόσο, ώστε να τα καλύπτει.
  6. Πασπαλίζουμε με το κύμινο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά, τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς το κρέας και τα ρεβύθια.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα ρεβύθια όσο μας αρέσει και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
  8. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό, για να μη στεγνώσει το φαγητό.

Ένα μαλακό χαρμάνι με Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών