Όταν έκαναν χοιροσφάγια στα σπίτια, οι Κώοι μαγείρευαν αυτό το φαγητό με τις «εμπουκιές». Έτσι λένε το χοιρινό που φυλάσσουν σε κιούπια, μέσα στο λίπος του, όπως ο καβουρμάς ή το μανιάτικο σύγλινο. Το φτιάχνουμε όμως και με φρέσκο χοιρινό ή με μοσχάρι. Συνηθίζεται όλο το χρόνο: το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα, τον χειμώνα με πελτέ.
15'
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
10 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 15'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κρέας με τα ρεβύθια στον φούρνο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Ξεπλένουμε τα ρεβύθια με άφθονο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το κρέας, το κρεμμύδι, την ντομάτα και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 250 ml ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να βράζουν.
- Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε τα ρεβύθια και ζεστό νερό τόσο, ώστε να τα καλύπτει.
- Πασπαλίζουμε με το κύμινο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά, τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς το κρέας και τα ρεβύθια.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα ρεβύθια όσο μας αρέσει και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό, για να μη στεγνώσει το φαγητό.
Ένα μαλακό χαρμάνι με Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.