15' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Μουλιάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε 100 ml από τον ζωμό λαχανικών, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και «ταπεινώνουμε» το πράσο και το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και το «ταπεινώνουμε» και αυτό για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε. Θέλει λιγάκι υπομονή, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, τον ζωμό και τον διαλυμένο κρόκο και, μόλις πάρει βράση το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
  4. Στα μισά του μαγειρέματος προσθέτουμε τον άνηθο, το σχοινόπρασο και το λεμόνι, για να αρωματιστεί σε βάθος το φαγητό. Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί κατά το μαγείρεμα, υγρά.
  5. Στο τέλος πρέπει να έχει λίγα υγρά η κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα, σε δόσεις, και το χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να προκύψει μια λεία κρέμα.
  6. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε υγρά από την κατσαρόλα. Θέλουμε η κρέμα να είναι παχύρρευστη, αλλά όχι νερουλή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών