30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για μια μεγάλη λαγάναΓια την επικάλυψη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόψωμο ταψιού με ντοματίνια και μυρωδικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και σταδιακά, δουλεύοντας με τον γάντζο ή ζυμώνοντας με τα χέρια μας, ρίχνουμε το νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο), μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου (ή από τα δάχτυλά μας).
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα σε μέρος σχετικά ζεστό, μέχρι να φουσκώσει.
- Την ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τo ξερό κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τη λαδώνουμε.
- Αδειάζουμε τη ζύμη και την πιέζουμε με τα χέρια για να απλώσει σε μια μεγάλη οβάλ λαγάνα πάχους περίπου 1 εκ.
- Διακοσμούμε όμορφα σαν λουλούδια τα κρεμμύδια με τα ντοματίνια, τις ελιές και τα μυρωδικά και τα πιέζουμε ώστε να κολλήσουν στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
- Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.