10'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Αν έχουμε βάλει βούτυρο, πρέπει να λιώσει και να αφρίσει.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν καλά και να «καραμελώσουν».
- Αυτό είναι είναι το βασικό μυστικό της συνταγής, οπότε χρειάζεται υπομονή (25 λεπτά περίπου) για να πάρουν τα κρεμμύδια ομοιόμορφο και ωραίο καφέ χρώμα.
- Μόλις συμβεί αυτό, προσθέτουμε τη 1 κουταλιά αλεύρι και ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε το κρασί και το βερμούτ.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά να κοχλάσει το υγρό και τότε μετριάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα υγρών.
- Προσθέτουμε το ζωμό, δυναμώνουμε να ξανακοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε μόλις συμβεί αυτό και μαγειρεύουμε για άλλα 25 λεπτά.
- Στο τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
- Πασπαλίζουμε τις φέτες του ψωμιού με το τυρί, πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και τις γκρατινάρουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
- Τις σερβίρουμε πλάι στη σούπα ή πάνω στη σούπα ή, εναλλακτικά, κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι τις γκρατιναρισμένες φέτες σε κύβους και γαρνίρουμε με τα κρουτόν.