Πρόκειται για μια εμβληματική συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου. Γιατί είναι κρητικό αυτό το τσίζκεϊκ; Επειδή, αντί για μπισκότα, αλέθει κρίθινα παξιμάδια, ενώ στη γέμιση βάζει τη βουτυράτη κρητική μυζήθρα κουρούπας, η οποία είναι νοστιμότατη. Το τσίζκεϊκ αυτό ψήνεται όπως το τσίζκεϊκ της Νέας Υόρκης, γι’ αυτό και η γέμισή του περιέχει αυγά, που βοηθούν την κρέμα να δέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίζκεϊκ της Νέας Υόρκης με φρέσκα κεράσιαΤσίζκεϊκ της Νέας Υόρκης με φρέσκα κεράσια
20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη βάση

Για την κρέμα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για το κρητικό τσίζκεϊκ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
  2. Ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό.
  3. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αδειάζουμε στο εσωτερικό του το μείγμα του παξιμαδιού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ.
  4. Πιέζουμε το μείγμα πολύ καλά προς τα κάτω, να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό τη σουρωτή μυζήθρα (ή το ανθότυρο) με την άχνη πολύ καλά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  2. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από τη βάση.
  3. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά.
  4. Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει και το σερβίρουμε με άφθονο μέλι και κανέλα.

Μυστικά

Στη βάση χρησιμοποιούμε κρίθινα παξιμάδια ενώ στη γέμιση βάζουμε βουτυράτη κρητική μυζήθρα κουρούπας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών