ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο) με ροδάκινοΚρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο) με ροδάκινο
20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για την σούπα

Διαδικασία

  1. Για την κρύα ντοματόσουπα με κατίκι ξεκινάμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες ως εξής: Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε χιαστί τη βάση τους και τις βυθίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.
  2. Τις βγάζουμε και τις μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε (πολύ εύκολα μετά από τη διαδικασία εναλλαγής καυτού-κρύου νερού) και τις κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι, κόβουμε τη σάρκα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και το σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, αλλά όχι να ροδίσει.
  4. Ρίχνουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό το πολύ (ώστε να μην σκουρύνει το σκόρδο και πικρίσει) και ρίχνουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μία φορά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  5. Βάζουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις), την σάρκα ντομάτας, το μείγμα του τηγανιού, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το ανθρακούχο νερό ή το νερό βρύσης, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιούμε καλά, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.
  6. Μεταφέρουμε τη σούπα στο ψυγείο, σκεπασμένη και την αφήνουμε για 1 - 2 ώρες για να κρυώσει καλά και να αναμειχθούν τα αρώματα.
  7. Λίγο πριν σερβίρουμε, περνάμε τη σούπα από λεπτή σήτα και τη μοιράζουμε σε ατομικά μπολ.
  8. Σε κάθε μερίδα προσθέτουμε από μερικές σταγόνες ξίδι, από 1 κουτ. σούπας κατίκι (ή τσαλαφούτι) και, αν θέλουμε, μερικές σταγόνες ταμπάσκο.

Πώς τη σερβίρουμε

  1. Με παξιμάδι ή ψωμί της αρεσκείας μας έχουμε ένα ολοκληρωμένο, ελαφρύ γεύμα για όλες τις ώρες.
  2. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα φτιάχνουμε και μια απλή τονοσαλάτα με φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό και λαδολέμονο ή μια απλή ομελέτα στη μέση.
  3. Εναλλακτικά, η σούπα αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως εναρκτήριο πιάτο σε γιορτινό κάλεσμα.

Μυστικά

Μια άλλη πρόταση σερβιρίσματος είναι να αναμείξουμε το κατίκι με 2 - 3 κουτ. σούπας γιαούρτι και 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο, να βάλουμε το μείγμα σε παγοθήκες και μετά στην κατάψυξη να παγώσουν και να διακοσμήσουμε κάθε μερίδα με αρωματικά λευκά παγάκια.Μια σούπα που επειδή δεν μαγειρεύεται σε φωτιά, πίνεται σαν δροσιστικός χυμός, στην αρχή ενός γεύματος. Ετσι εξηγείται και ο ρόλος του νερού, ανθρακούχου ή μη στη συνταγή· αραιώνει το μείγμα και, στην περίπτωση που βάλουμε ανθρακούχο, αφενός αφρίζει με το ανακάτεμα δίνοντας μια ιδιαίτερη εικόνα που θυμίζει σαμπάνια, αφετέρου οι φυσαλίδες αφήνουν αίσθηση δροσιάς στο στόμα.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών