«Πάντα κάναμε ψητά κυδώνια στο σπίτι τον χειμώνα. Η μαμά μου τα έβγαζε ως επιδόρπιο σε τραπέζια, αφού χτυπούσε κρέμα γάλακτος και έφτιαχνε σαντιγί. Τα τρώγαμε όμως και σκέτα ή με μία κουταλιά γιαούρτι και μέλι, με λίγη κανέλα. Ο πατέρας μου έφυγε μικρός από τη Μ. Ασία, αλλά πάντα μου έλεγε ότι αυτό που θυμόταν πιο έντονα ήταν οι κήποι με τα φρουτόδεντρα και τα ζαρζαβατικά». Θέλξη Μουζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γλυκό κουταλιού κυδώνιΓλυκό κουταλιού κυδώνι
15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τα κυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα, πλένουμε καλά τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι.
  2. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα) και τα τρίβουμε με το λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
  3. Διαλέγουμε ένα ταψί ή πυρέξ που να τα χωράει ακριβώς (αν έχουν μείνει κενά, θα συμπληρώσουμε με κυδώνια κομμένα στα 4).
  4. Βάζουμε μέσα στο πυρέξ τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας, το κονιάκ και 2 ποτήρια νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω. Συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, νερό για να φτάσει μέχρι τη μέση των κυδωνιών.
  5. Βάζουμε ενδιάμεσα τα κουκούτσια.
  6. Τα ψήνουμε για 1½ ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C.
  7. Αν πάρουν χρώμα τα κυδώνια, αλλά δεν έχουν μαλακώσει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  8. Σουρώνουμε το σιρόπι από τα κουκούτσια και διατηρούμε στο ψυγείο.
  9. Σερβίρουμε τα κυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα, με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.

Οι τόσο διαφορετικές γεύσεις των φαγητών ενός μπουφέ ζητούν νέες Ρετσίνες, αλλά και ροζέ αρωματικά κρασιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών