
50'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 40Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τα λαχανοπιτάκια με τσιγαρολάχανα και μυζήθρα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να στραγγίξουν τα υγρά και το λάδι τους.
- Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το τυρί και αλατοπίπερο.
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Το χωρίζουμε σε 5 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε μεγάλο λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 2-3 χλστ.
- Με ένα ποτήρι κόβουμε δίσκους ζύμης (περίπου 8 από κάθε φύλλο).
- Γεμίζουμε τον μισό δίσκο με 1 κουτ. σούπας γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες καλά με ένα πιρούνι, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
Λαχανοπιτάκια
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα λαχανοπιτάκια με τσαιγαρολάχανα και μυζήθρα, σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα λαχανοπιτάκια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.