50' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 40

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τα λαχανοπιτάκια με τσιγαρολάχανα και μυζήθρα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
  2. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να στραγγίξουν τα υγρά και το λάδι τους.
  3. Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το τυρί και αλατοπίπερο.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  2. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, ρίχνοντας σταδιακά τόσο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Το χωρίζουμε σε 5 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε μεγάλο λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 2-3 χλστ.
  5. Με ένα ποτήρι κόβουμε δίσκους ζύμης (περίπου 8 από κάθε φύλλο).
  6. Γεμίζουμε τον μισό δίσκο με 1 κουτ. σούπας γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες καλά με ένα πιρούνι, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.

Λαχανοπιτάκια

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Τηγανίζουμε τα λαχανοπιτάκια με τσαιγαρολάχανα και μυζήθρα, σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Βγάζουμε τα λαχανοπιτάκια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών