45'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
9 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδεςΓια τη λακέρδα
Για τον πικάντικο πελτέ
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για την παλαμίδα
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα δύο είδη αλατιού, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, τον μαραθόσπορο και τον κόλιανδρο.
- Βάζουμε τα φιλέτα σε βαθύ, μικρό πυρίμαχο ταψάκι, τα καλύπτουμε και από τις δύο μεριές με το μείγμα που ετοιμάσαμε, σκεπάζουμε το ταψάκι με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
- Στο διάστημα αυτό η παλαμίδα θα παστωθεί ελαφρά και θα αποκτήσει ωραία αρώματα.
- Έπειτα τα βγάζουμε από το σκεύος, τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
- Τα αφήνουμε στην άκρη.
Για την πάστα πιπερίας Φλωρίνης
- Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, λίγο αλάτι, το κύμινο και το μέλι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένο το σκεύος για 10-12 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε και πολτοποιούμε το μείγμα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει λείο.
- Το περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας με κουτάλα για να γίνει βελούδινο.
Για το σερβίρισμα
- Χτυπάμε το ψωμί στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ψίχουλα.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψίχουλα, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Παράλληλα, χτυπάμε στον πολυκόφτη το σχοινόπρασο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα.
- Την περνάμε από ψιλό σουρωτηράκι, πιέζοντας καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να βγει ένα σκουροπράσινο λιγοστό, αλλά πολύ αρωματικό ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε τα φιλέτα της λακέρδας σε πιατέλα και από πάνω σκορπίζουμε το κρίταμο.
- Στο πλάι βάζουμε πελτέ πιπεριάς Φλωρίνης κατά βούληση.
- Πασπαλίζουμε με τα τραγανά ψίχουλα και ραντίζουμε με λάδι σχοινόπρασου.