45' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: για 6 μερίδες

Για τη λακέρδα

Για τον πικάντικο πελτέ

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Για την παλαμίδα

  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα δύο είδη αλατιού, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, τον μαραθόσπορο και τον κόλιανδρο.
  2. Βάζουμε τα φιλέτα σε βαθύ, μικρό πυρίμαχο ταψάκι, τα καλύπτουμε και από τις δύο μεριές με το μείγμα που ετοιμάσαμε, σκεπάζουμε το ταψάκι με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
  3. Στο διάστημα αυτό η παλαμίδα θα παστωθεί ελαφρά και θα αποκτήσει ωραία αρώματα.
  4. Έπειτα τα βγάζουμε από το σκεύος, τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
  5. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
  6. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Για την πάστα πιπερίας Φλωρίνης

  1. Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές, λίγο αλάτι, το κύμινο και το μέλι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένο το σκεύος για 10-12 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  3. Αποσύρουμε και πολτοποιούμε το μείγμα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει λείο.
  4. Το περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας με κουτάλα για να γίνει βελούδινο.

Για το σερβίρισμα

  1. Χτυπάμε το ψωμί στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ψίχουλα.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψίχουλα, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν τραγανά.
  3. Παράλληλα, χτυπάμε στον πολυκόφτη το σχοινόπρασο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα.
  4. Την περνάμε από ψιλό σουρωτηράκι, πιέζοντας καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να βγει ένα σκουροπράσινο λιγοστό, αλλά πολύ αρωματικό ελαιόλαδο.
  5. Στρώνουμε τα φιλέτα της λακέρδας σε πιατέλα και από πάνω σκορπίζουμε το κρίταμο.
  6. Στο πλάι βάζουμε πελτέ πιπεριάς Φλωρίνης κατά βούληση.
  7. Πασπαλίζουμε με τα τραγανά ψίχουλα και ραντίζουμε με λάδι σχοινόπρασου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT