Φτιάχνουμε το λεμόνι τουρσί με ώριμα, ακέρωτα φρούτα.

20' προετοιμασία
Σύνολο: 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 βάζο 2 λίτρων ή 2 βάζα 1 λίτρου

Διαδικασία

  1. Κόβουµε σε τέταρτα τα λεµόνια, από το κοτσάνι µέχρι σχεδόν τη βάση, αφήνουµε όµως τη βάση ενωµένη. Βάζουµε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι στο άνοιγµα κάθε λεµονιού, το κλείνουµε και το βάζουµε σε αποστειρωµένο βάζο. Επαναλαµβάνουµε µέχρι να γεµίσουµε το βάζο και ρίχνουµε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ανάµεσα στα λεµόνια. Τοποθετούµε τα λεµόνια στο βάζο όσο πιο σφιχτά γίνεται και προσθέτουµε ένα φύλλο δάφνης και µερικούς κόκκους µαύρου πιπεριού σε κάθε βάζο.
  2. Προσθέτουµε τον χυµό από 1 λεµόνι σε κάθε βάζο. Γεµίζουµε το βάζο µε βρασµένο νερό που έχουµε αφήσει να κρυώσει ελαφρώς. Βάζουµε τη φλούδα ενός λεµονιού από πάνω σε κάθε βάζο, έτσι ώστε αν σχηµατιστεί µια λευκή µεµβράνη στην επιφάνεια (η οποία είναι ακίνδυνη), να µπορούµε να πετάξουµε τη φλούδα λεµονιού όταν ανοίξουµε το βάζο. Σφραγίζουµε το βάζο και το φυλάµε σε ένα δροσερό, σκοτεινό µέρος για 4 εβδοµάδες, ενώ το ανακινούµε απαλά κάθε µέρα της πρώτης εβδοµάδας για να διαλυθεί το αλάτι. Στο µεταξύ, το θολό υγρό θα γίνει διαυγές. Τα λεµόνια διατηρούνται για 6 µήνες ή περισσότερο. Μόλις ανοίξουµε ένα βάζο, το αποθηκεύουµε στο ψυγείο.
  3. Για να χρησιµοποιήσουµε το λεµόνι τουρσί σε κάποια συνταγή: Παίρνουµε από το βάζο ένα λεµόνι µε ένα καθαρό πιρούνι. Χωρίζουµε το λεµόνι σε τέταρτα και το ξεπλένουµε κάτω από τρεχούµενο νερό. Αφαιρούµε τη σάρκα και την πετάµε. Ξεπλένουµε τη φλούδα, την πιέζουµε µε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τη χρησιµοποιούµε σύµφωνα µε τις οδηγίες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών