
1 ώρα
προετοιμασία
50' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 20-24Σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να ετοιμάσουμε τον λευκό μπακλαβά, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι, ώστε να κρυώνει.
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε μερικές φορές όσο ζεσταίνεται το σιρόπι για να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε για 6 λεπτά από τη στιγμή που το σιρόπι θα κοχλάσει.
- Aποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φέτα λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Μπακλαβάς
- Ξεδιπλώνουμε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας και τα κόβουμε όσο είναι το παραλληλόγραμμο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ ή σε δόσεις στο μούλτι.
- Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην κάψει.
- Στρώνουμε 4 φύλλα στο ταψί χωρίς να τα βουτυρώσουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
- Αλείφουμε ένα φύλλο με βούτυρο, σκεπάζουμε με αυτό τη γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Χαράζουμε τον μπακλαβά σε διαγώνια κομμάτια και περιχύνουμε με όλο το υπόλοιπο ζεστό βούτυρο.
- Ψήνουμε το γλυκό στις αντιστάσεις του φούρνου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον περιλούζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα.
- Αφήνουμε τον λευκό μπακλαβά να κρυώσει και να σιροπιαστεί καλά, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 5.